Virtual Hospice Regulatory Boot Camp



TIME (Eastern)	Day 1 Agenda • Monday 2025 START: 10AM Eastern Time		OVERVIEW	
10:00–10:10 (10 min PPT) (NO Q&A)	Welcome to Hospice Regulatory Boot Camp Presenter: Carrie Cooley		Introductions and announcements	
10:10-10:30 (20 min PPT) (NO Q&A)	1.	The Hospice Experience and Introduction of Case Studies Presenter: Carrie Cooley	Overview of the Conditions of Participation versus the Conditions for Coverage/Payment and introduction of 3 case studies to be used throughout the three days of training.	
10:30-11:30 (50 min PPT) (10 Q&A)	2.	Electing the Medicare Hospice Benefit Presenter: Dr. Lauren Templeton	Technical and clinical evaluation of patients electing the hospice benefit; discussion of the roles and responsibilities of the referring physician, attending physician, and hospice physician(s).	
11:30-11:45		BREAK (15 MINUTES)		
11:45-12:55 (60 min PPT) (10 Q&A)	3.	Assessment of the Hospice Patient Throughout the Course of Care Presenter: Colleen O'Keefe	Detailed review of the regulations governing the assessment of the patient/family throughout the course of hospice care. Regulatory compliance will be demonstrated via the 3 case studies.	
12:55-1:30	LUNCH (35 MINUTES)			
1:30-2:30 (50 min PPT) (10 Q&A)	4.	The Interdisciplinary Group (IDG): Care Planning and Coordination of Care Presenter: Colleen O'Keefe	Discussion of the regulatory and operational requirements related to care planning, care coordination, and documentation of IDG meetings. Regulatory compliance will be demonstrated through the 3 case studies.	
2:30-2:45	BREAK (15 minutes)			
2:45-3:55 (60 min PPT) (10 Q&A)	5.	Ending Hospice Care: Discharge for Extended Prognosis, Revocation, and Transfer Presenter: Carrie Cooley	Navigating the nuances, complexities, and documentation associated with ending hospice care. Regulatory compliance will be demonstrated through the 3 case studies.	
3:55-5:05 (60 min PPT) (10 Q&A)	6.	The Engaged Hospice Physician Presenter: Dr. Lauren Templeton	Discussion of the clinical and administrative responsibilities of an engaged hospice physician and recommended documentation practices. Detailed discussion of the hospice physician's prognostication decisions and documentation responsibilities.	

Virtual Hospice Regulatory Boot Camp



TIME (Eastern)	Day 2 Agenda • Tuesday 2025 START: 10AM Eastern Time		OVERVIEW	
10:00-11:10 (60 min PPT) (10 Q&A)	7.	Higher Levels of Care: General Inpatient (GIP) and Continuous Home Care (CHC) Presenter: Colleen O'Keefe	Regulatory and payment requirements to support payment for the general inpatient (GIP) level of care and the continuous home care (CHC) level of care. Regulatory compliance will be demonstrated through the 3 case studies.	
11:10-11:25	BREAK (15 MINUTES)			
11:25-12:15 (50 min PPT) (No Q&A)	8.	HOPE Tool Implementation: Part I Presenter: Carrie Cooley	Discussion of the differences in Hospice Outcomes and Patient Evaluation (HOPE) Tool and Hospice Item Set (HIS). Explanation of the 4 types of HOPE assessment visits and associated timelines for completion of the HOPE assessment visits and impact on Hospice Quality Reporting Program (HQRP) compliance.	
12:15-12:45	LUNCH (30 MINUTES)			
12:45-1:50 (50 min PPT) (15 Q&A)	9.	HOPE Tool Implementation: Part II Presenter: Carrie Cooley	Discussion of the differences in Hospice Outcomes and Patient Evaluation (HOPE) Tool and Hospice Item Set (HIS). Explanation of the 4 types of HOPE assessment visits and associated timelines for completion of the HOPE assessment visits and impact on Hospice Quality Reporting Program (HQRP) compliance.	
1:50-3:00 (60 min PPT) (10 Q&A)	10.	Hospice Care Index (HCI): Evaluating The Quality of Hospice Care Presenter: Dr. Lauren Templeton	Discussion of the 10 claims-based measures collected to assess quality of care. Also, an examination of hospice processes and strategies to support excellent patient outcomes.	
3:00-3:15		BREAK (15 MINUTES)		
3:15-4:15 (50 min PPT) (10 Q&A)	11.	Medicare Spending Outside the Hospice Benefit Presenter: Dr. Lauren Templeton	Examination of the current payment-related scrutiny of Medicare payments made to non-hospice providers. Discussion of hospice physician relatedness determinations, including physician documentation and other risk-mitigation strategies.	
4:15-5:30 (60 min PPT) (15 Q&A)	12.	Hospice: Under the Microscope Presenter: Jacob Harper Partner, Morgan Lewis & Bockius	A discussion of the government's current scrutiny of hospice providers and concrete and practical approaches for risk mitigation.	

Virtual Hospice Regulatory Boot Camp



TIME (Eastern)		Day 3 Agenda • Wednesday 2025 START: 10AM Eastern Time	OVERVIEW	
10:00-11:00 (50 min PPT) (10 Q&A)	13.	CMS Contractor Audits Presenter: Carrie Cooley	Discussion of current audits (e.g., TPE, UPIC, SMRC, etc.) being conducted by various CMS contractors. Discussion of initial response, submission timelines, documentation submission, and appeal strategies.	
11:00-11:15		BREAK (15 MINUTES)		
11:15-12:25 (60 min PPT) (10 Q&A)	14.	No PEPPER – No Problem! Presenter: Carrie Cooley	Review and analysis of the Hospice PEPPER and risk mitigation strategies to address vulnerabilities, especially during the 2024/2025 "PEPPER pause."	
12:25-1:00		LUNCH (35 MINUTES)		
1:00-1:55 (45 min PPT) (10 Q&A)	15.	Local Coverage Determination (LCD) Guidelines: CGS, NGS, and Palmetto Presenter: Dr. Lauren Templeton	An in-depth review of Local Coverage Determination (LCD) guidelines and their utilization in clinical record documentation. Compliance documentation for all IDG members will be demonstrated using the 3 case studies.	
1:55-2:35 (30 min PPT) (10 Q&A)	16.	Hospice Assessment Tools Presenter: Colleen O'Keefe	How to use common hospice assessment tools (e.g., ADLs, FAST, PPS, NYHA) to evaluate and document hospice eligibility upon admission and throughout the course of care. Regulatory compliance will be demonstrated through the 3 case studies.	
2:35-2:50		BREAK (15 MINUTES)		
2:50-4:00 (60 min PPT) (10 Q&A)	17.	Comparative Documentation Over Time Presenter: Carrie Cooley	Utilizing comparative data over time to demonstrate disease progression in the clinical record documentation. Regulatory compliance will be demonstrated through the 3 case studies.	
4:00-4:45 (45 min PPT) (No Q&A)	18.	Taking It Home: Next Steps to Mitigate Compliance and Documentation Vulnerabilities Presenter: Carrie Cooley	A step-by-step Action Plan to mitigate any compliance risk and implement successful documentation practices for your hospice's IDG members.	